Monday, March 31, 2008

Temperament

Tänk om man kan hitta en uppgift här i livet, där ens temperament kommer till sin rätt, i stället för att vara ”i vägen”.

Som programledaren Sverker Olofsson i tv:s Plus. Han är som klippt och skuren för rollen att vara på konsumenternas sida. Hade han haft en annan roll på en arbetsplats kanske människor tyckt att ”Måste du vara så arg, irriterad och upprörd, jämt? Vad jobbig du är!” Men i den här rollen fungerar det perfekt med denna upprördhet och ett driv som hela tiden för samtalet vidare.

Eller poeten Kristina Lugn, hon skulle nog inte passa på en akutavdelning på ett sjukhus. Som poet och kulturarbetare lever hon som i en egen värld, och berikar andras liv genom att vara underfundig, humoristisk och ha ett annat tempo än det gängse rådande.

Monday, March 24, 2008

Samhällsansvar-Vinst

Hör ett inslag i radioprogrammet Dagens Eko, där Maud Olofsson uttalar sig om att bensinmackar eventuellt ska läggas ner i glesbygdsområden. Det är förskräckligt, tycker hon. Är det oljebolagens sak att ta ansvar för det, när mackarna inte lönar sig ekonomiskt i glesbygden, frågar reportern. Ja, det är det. Företagen måste ta sitt samhällsansvar. För de verkar i samhället, något sådant säger hon. Jag tar mig för pannan. Företagen har inte något samhällsansvar, inte som strukturerna ser ut i dag. Det enda de är ute efter, är profit. Största möjliga vinst. Det vet väl varenda människa, det borde väl Maud Olofsson som är näringsminister också veta.

Jag blir trött på dessa korta nyhetsinslag, där någon får säga flera meningar, som ofta är rent dravel, helt oemotsagd. Kunde inte reportern fått ställa en motfråga: Så du menar att företagen har ett samhällsansvar, hur kan de ha det när deras primära mål är att göra högsta möjliga vinst? Tänk om vi kunde börja med de slags företag som de har i Bangladesh, där företagens primära mål inte är att gå med vinst, utan att gå med plus minus noll (Muhammad Yunus idé med en bank som ger mikrolån till entreprenörer). Vem vågar börja?

Friday, March 14, 2008

Hyckel

Den ena handen vet inte vad den andra handen gör. Stockholmspolitikern Christina Axén Ohlin sa i en intervju att musiken hade varit en räddning för henne, när hon var utbränd förra hösten. Till och med komponerade hon musik, som hon sa. Sunt, tänker jag. Samtidigt vill Stockholms borgerliga politiker dra ner på tjänster i Kulturskolan i staden. En skola där barn och ungdomar kan spela instrument, sjunga, måla etc.

Varför ska de dra ner på lärartjänster där, är min fråga. Barn och lärare verkar trivas. Kultur kan göra att man får rötter och det minskar detta att man har ingenting att göra, ingenstans att vara som är så vanligt bland ungdomar till exempel. Det förebygger våld och psykisk ohälsa i samhället. Som tydligen politikern Jesse Jackson i USA sa ”Jag vill se bra skolor i dag, i stället för dåliga fängelser i morgon”.

Men Axén Ohlin med flera politiker, kan tydligen inte lägga ihop ett och ett. Musik är bra för henne, men för barn och ungdomar är det tydligen inte så viktigt.

Monday, March 10, 2008

Arbete-miljö

En diskussion som jag efterlyser handlar om arbetstillfällen och miljö. Arbetslöshet är något ont, och vi vill ha så många arbetstillfällen som möjligt, säger man. Då är frågan, vi vill ha en bra miljö också, och ibland kan dessa två krocka?

Många arbeten handlar om att inverka på, förstöra eller exploatera miljön. Om man har ett arbete där man förstör miljön, är det då bra att man har detta arbetstillfälle och gör ”rätt för sig”, som det heter? Knappast, inte i långa loppet i alla fall, även om det kan vara bra för kortsiktiga siffror, som tillväxt.

Vi behöver mat, värme, prylar och måste alltså hämta dessa från naturen. Råvarorna, alltså. Problemet är att vi exploaterar naturen för mycket, vi har blivit så effektiva de senaste 100 åren, då vi gått in i vårt slit och slängsamhälle. Jag läste en siffra att det skapats en sex tusen nya jobb i Stockholm det senaste året (DN, 6 januari 2008), det låter inte mycket i mina öron. Det bor ju nästan två miljoner i den här staden…

Förr i tiden var det många, många tusen människor som arbetade i jord- och skogsbruk, och fiskerinäring i Sverige. Och säkert i gruvan också, det vet jag inte. Ja, men det behövs inte i dag, säger någon –vi har ju effektiviserat så, med en massa robotar, maskiner, trålningsverktyg och handelsgödsel. Ja, men det är just det som är problemet, för miljön. Tro inte att naturen inte påverkas om det huggs ner träd för hand, eller om det kommer stora skogsmaskiner som kan ta alla träd i sin väg. Eller åkrar som är stora till ytan, ingen variation, samma gröda år efter år, handelsgödsel och bekämpningsmedel. Den biologiska mångfalden utarmas av allt detta.

Och, den biologiska mångfalden är central, för vår överlevnad. En art hit eller dit, det är väl inte så viktigt kanske någon säger. Jo, för allt hänger ihop, vi kan inte veta alla pusselbitar i ekosystemen, vilka arter som är extra känsliga, vilka arter som blir som den fallande dominobrickan som får alla andra på fall. Förstör vi livsmiljön för en art, kan en hel näringskedja förstöras, bli ur balans. Det är med naturen, som med oss människor, vissa arter är mer känsliga om man börjar stöka till i miljön omkring dem. Det är bra, att det finns arter som säger till då, hallå nu är det något som inte stämmer, jag vill ha gräs av en viss höjd omkring mig, blir det för högväxt omkring mig, kan jag inte klara mig.

Ja, men vad ska vi göra då? Gå tillbaka till stenåldern, eller så som vi hade det för hundra år sedan? Nu har vi andra förutsättningar, andra problem, andra möjligheter. Ekologisk odling, är något som är ett steg i rätt riktning, då man odlar utan kemikalier. Jag tror att om vi vill värna om miljön, då kommer det att krävas fler människor i arbete än i dag, i jord- och skogsbruk. Vi kanske måste arbeta mer med händerna, igen… Det behöver inte vara så märkvärdigt. Tangenttryckande i all ära, lite jord mellan fingrarna är väl något som kan ge en rötter?

Det behövs fler människor, då det tar längre tid, att ta ut saker ur naturen, på ett varsammare sätt. Ska man exploatera naturen, då är det bara att gå med en stor maskin över marken, (nu överdriver jag lite, men ändå), som förstör en massa annat också av bara farten. Det är inte särskilt svårt, med de maskiner och den teknik vi har i dag. Inte behövs det många människor till detta, heller.

Men, vi kan inte fortsätta på det sättet, att exploatera naturen som om vi vore enväldiga härskare här på jorden. Vi är en del av naturen. Våra hjärnor och vårt intellekt, har inte varit särskilt smarta, då de tagit oss in på en väg då vi förstör vår egen livsmiljö.

Ska vi lyssna på naturen och vara varsamma om den, då tar det längre tid och det behövs fler människor till detta, att få mat, värme, prylar etc. Min tes är alltså att det kommer att bli fler arbetstillfällen i jord- och skogsbruk. Och säkert även i förlängningen, i livsmedelsbranschen.

Absurd tillvaro

Som mycket yngre än vad jag är nu, brukade jag dras till dokumentärprogram om Ryssland. Ja, jag vet inte varför. Men så var det. Ofta skildrades en hård tillvaro, där människor behandlas som slavar. Kulturen däremot, blomstrade.
Det absurda i tillvaron behöver jag inte söka efter så långt bort. Inte nu längre. Arbetslivet i Sverige, är i mina ögon helt underligt. Underliga koder. Stelbent. Skitsnack på arbetsintervjuer. Plattityder och klyschor i platsannonsen. Detta att antingen är du inne, eller så är du ute. Portkoder till arbetsplatsen, är du med eller inte? Examina, har du rätt examina, eller inte? Se till att inte bli ovän med din arbetsgivare, du kan ju behöva referenser senare. Linjära CV:n.

Wednesday, March 05, 2008

Suck

Smältvattnet rinner ner för berget. Istappar hänger ned. Jag bryter av en istapp, ett sprött, ihåligt ljud. Det suckas någonstans ifrån. Är det ett djur eller smältvattnet?
Sångsvanarna ligger i vattnet. När de sticker ned sina huvuden under vattenytan, är det bara vita öar kvar. Det ser ut som isflak i vattnet. Är det ett isflak eller en svan?
Mossorna är frysta. Några blåbärsris vid en forsande bäck har frusit till, och står som glasskulpturer.