Thursday, June 26, 2008

Makt över informationen

Det här är något jag har märkt ett tag. Att en del personer i sina positioner som informationschef, kommunikationschef –beter sig som robotar, en slags överrationell människa. De reciterar information de fått från den sk ledningen, tex på det börsnoterade företaget och bara ”rapar ur” sig det. Likt en robot, en nickedocka. Bara positiv information säger de ”Vi gör allt vi kan.” ”Vi ska titta på det här” ”Nej, vi har inte vilselett kunderna med vår reklam”. Allt är så in i helvete positivt, att man bara sitter där som tittare och blir helt matt. Det är inte trovärdigt för fem öre, någon som bara reciterar positiv information, aldrig några nyanser, sprickor eller negativ information.

Jag säger inte att alla informationschefer etc. är så här. Jag antar att man som person kan påverka sin yrkesroll. Eller inte. Det verkar som att en del inte är så fria, de styrs ovanifrån hårt.
Sedan detta hur de kommunicerar. De ska väl vara bra på kommunikation, ja det säger ju yrkestiteln. Men alltsomoftast känns det som att ”tala med en vägg”, när jag pratar med dessa personer. För det är bara positiv information de vill ta upp och sprida, inte negativ. De är inte intresserade av öppna samtal och hetlevrade diskussioner.

När det blir mer och mer av propaganda det liknar, går demokratin förlorad i och med detta. Ett demokratiproblem, alltså.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home