Monday, January 19, 2009

Vad är det för foder, bakom fläskkotletten eller hamburgaren? Märkning- tack!

Det står inga genmodifierade produkter på hyllorna i mataffärerna, vilket jag tackar och bugar för. Medan däremot djur de kan få ha genmodifierad majs och soja i dieten, i Sverige fullt lagligt. Djur som sedan ger kött, mjölk och ägg. Hmm, hur hänger det här ihop?

Det som saknas för konsumenten är en märkning om varan som kommer från ett djur; om detta djur har fått GMO-foder (genmodifierat) eller inte. Eller snarare, att har ett djur fått GMO -foder, ska det finnas en märkning om det. Har djuret inte fått GMO -foder, behövs ingen märkning som upplyser om det. Det finns ingen sådan märkning i Sverige i dag. Det finns ingen lag som säger att man ska ha en sådan märkning. Inte på EU nivå, heller. Enda sättet att vara säker på att få GMO -fritt, vad gäller foder, är att köpa ekologiskt (KRAV och EU-ekologisk märkning exempelvis).

Även om det inte finns en lag som säger nej till GMO -foder i Sverige, så i praktiken har branschen sagt sitt. Foder som är fabrikstillverkat i Sverige är GMO -fritt i dagsläget och många branschorganisationer har varit tydliga; de vill inte köpa in produkter med GMO.

I dagsläget, förhåller det sig så, att med: -Svensk Fågel, -Svenska Ägg och Svensk Mjölk –kan du vara 100% säker på att djuren inte fått GMO -foder (Ja, så säker man kan bli i alla fall, kontaminationsrisk finns alltid). Vad gäller den ekonomiska föreningen Swedish Meats däremot, är kraven inte lika tydliga. De har släppt på sin policy vad gäller GMO -fria varor sedan år 2006, och tillåter att deras köttprodukter kan vara producerade av genmodifierat djurfoder.

I dagsläget är det i praktiken säkert att kött från svenska mjölkkor är producerat av GMO -fritt foder, alltså säkrast av alla nötdjur vad gäller GMO -fritt foder. Men som konsument har du ingen möjlighet att se detta på förpackningen; nötfärs är nötfärs; den kan ju komma från såväl tjur, ungtjur, mjölkkor som kvigor. Sammanfattningsvis kan man säga att; det är högst osannolikt, vad gäller svenskt (oekologiskt) nötkött att djuren skulle ha fått GMO -foder -men du kan inte utesluta det. Känns lite som Harrisburg, osannolikt, men kan ändå hända.

Även vad gäller svenskt (oekologiskt) griskött kan du inte vara 100% säker på att djuren fått GMO-fritt foder. Det kan förekomma att enskilda grisproducenter direktimporterar GMO -foder (behovet av att importera proteinkälla är ofta större än i fallet med nötdjur). Detsamma vad gäller lammkött, där kan enskilda fårfarmare välja att importera GMO -foder.

Men, om detta är det ganska tyst, det är inget man vill skjylta med. Med en märkning som, ”Denna gris har blivit ufodrad med GMO -soja” på förpackningen, finns en risk att en sådan märkning kan göra att ingen konsument vill köpa det köttet. Men det är väl ärligare att märka produkten på detta vis än att inte göra någon märkning alls?

Importen av GMO -foder står för en mycket liten del av den totala foderanvändningen i Sverige, men ändå, den är ”osynlig” för konsumenten –den syns inte i någon innehållsförteckning.

Sedan vad gäller importerat kött, vad vet man om fodret där? I ett antal länder i Europa är det vanligt med GMO -foder (GMO -soja importerat från Sydamerika exempelvis). För att kunna spåra var livsmedlet kommer från måste ursprungsmärkningen av livsmedel givetvis också bli bättre; exempelvis finns inte samma tvingande regler om ursprungsmärkning på fläskkött som på nötkött.

Det finns många skäl, till att en konsument vill veta om djuret fått GMO -foder. Det kan vara hälsomässiga skäl. Det finns inga långsiktiga studier på hälsoeffekter av GMO, och därför väljer jag försiktighetsprincipen; jag vill inte äta något med GMO i. Även kan konsumenten ha skälet att hon/han inte vill stödja GMO -foder ekonomiskt, då det tar andelar från annat foder. Sedan finns en mängd andra skäl också; miljömässiga, etiska och socioekonomiska.

Som konsument har du viss makt, GMO -foder eller inte GMO -foder, men då gäller det att märkningen i butiken är tydlig. Något den i dagsläget inte är. Så du måste vara lite av en detektiv som konsument för att hänga med i svängarna.

Det bästa, vore om Swedish Meats inte tillät GMO-foder i köttproduktionen alls, då skulle man slippa den här problematiken med märkning av livsmedel och de etiska dilemman som följer med GMO.


GMO –genetiskt modifierade organismer

PS. Denna text blev publicerad på Greeenpeace:s sida mot GMO, www.hejdagmo.se

0 Comments:

Post a Comment

<< Home